Keresés:     2017 szeptember 23. szombat
img1img2img4img5img7img8img9img10img11img12img13img14
2002/2003 - 5. évf. 7. szám
Tartalom

- Alapszakasz - HAJRÁ, célegyenesben!

- A célok változatlanok - Dirk Bevilaqua riport

- " Egy álmom vált valóra" - Jana Lichnerova riport

- Országos Kadett Kupa Középdöntő - Elkerült minket a szerencse

- Az alsóházi rájátszásra készülve - Patkós Zoltán riport
***

Alapszakasz - HAJRÁ, célegyenesben!


Az elmúlt hetek az Euroliga jegyében teltek el, most azonban újra a hazai pontvadászat felé fordul a figyelem. Az alapszakasz a véghajrájához érkezett, és az elmúlt évektől eltérően idén több csapat - a teljesség kedvéért a DKSK, a Soproni Postás a MiZo-PVSK és csapatunk, a GYSEV-ORSI - küzd még mindig a rájátszásban előnyt biztosító jobbnál-jobb helyekért. Mivel az érdekelt együttesek többsége még egymással is találkozik, így sokféle sorrend alakulhat ki a március 31-én lezáruló alapszakasz végén. Remélhetőleg lányaink minél előbbre fognak végezni a tabellán, mely ugyan cseppet sem dönt a bajnoki címről, de azért némi előnyt biztosít a play-off előtt (a már jól megszokott módon a párosítások során előkelőbb helyen végzett együttes kezdheti hazai közönsége előtt a párharcot).

Az elkövetkező egy hét során 3 mérkőzést játszunk - mindegyiket hazai közönségünk előtt - sorrendben a Szekszárd, a Soproni Postás és a Mizo-PVSK ellen. Ezek közül a mai ígérkezik a könnyebbnek, hiszen a másik két csapat jelenleg még előttünk áll a tabellán. A Szekszárd nagy célokkal vágott neki a szezonnak, de különböző problémák miatt eléggé átalakult, és meggyengült játékosállománya az év során. Új edző, név szerint a városunkban is jól ismert Patkós Zoltán vette át az átalakult együttest, mely becsülettel küzd, legutóbb egy pontos mérkőzést játszottak a jól szereplő Szeged otthonában. A csütörtöki brnoi találkozó fáradalmaival a lábukban lép pályára együttesünk, de ezzel együtt csak a győzelem elfogadható, melyet remélhetőleg be is gyűjtünk!


HAJRÁ SOPRON!


A Célok Változatlanok

Nehéz, sorsdöntő mérkőzések közepette


Finiséhez érkezett a 2002/2003-as Nemzeti Bajnokság alapszakasza. Ennek apropóján beszélgettünk a Gysev-Orsi vezetőedzőjével Dirk Bevilaqua-val az idei bajnoki sorozat színvonaláról és természetesen a csapat eddigi szerepléséről.

- Mi a véleményed az idei bajnokságról? Sokan a középcsapatok megerősödéséről beszélnek és arról, hogy elmúlt a korábban jellemző "kétcsapatos bajnokság" ideje.

- Én is úgy gondolom, hogy az idei bajnokság sokkal erősebb, mint az elmúlt évadokban. Rendkívül megerősödött a Soproni Postás, akik nagyszerű munkát végeznek. Emellett meghatározóvá vált a szolnoki és a diósgyőri csapat is. Úgy vélem tehát, hogy a két, Euroligában szereplő együttesnek idén nemcsak egymásra, hanem további 4-5 csapatra is oda kell figyelnie. Minden bajnoki mérkőzés újabb kihívást jelent és a találkozók nagy része magában hordozza a meglepetés lehetőségét is.

- Nem növeli a feltörekvő csapatok esélyeit, hogy a Gysev-Orsi a PVSK-val együtt rendkívül nehéz nemzetközi mérkőzéseket játszik? Másoknak viszont már hónapokkal ezelőtt véget ért a nemzetközi szereplés.

- Sajnos ez így van, és ennek a hátrányát éreztük a hét elején Miskolcon is. Egy nagyon nehéz héten, két küzdelmes Euroliga mérkőzésen voltunk túl, ahol a játékosok a végsőkig küzdöttek a sikerért. Ez nagyon sok erőt kivett a lányokból, mind szellemileg mind fizikálisan. Ehhez egy hosszú utazás is társult továbbá egy kitűnően, frissen, pihenten játszó DKSK. Ha - reméljük minél később - véget ér az Euroliga sorozat, remélem felszabadultabbá válik a csapat, és jobban tud koncentrálni a bajnokikra. Addig viszont muszáj a játékosoknak teljes erőbedobással helytállni mindkét fronton.

- Mennyire nehezíti meg a Gysev-Orsi dolgát, hogy a bajnokságban 4 vereséggel várja a következő találkozókat és a rájátszást?

- Természetesen sokkal jobb lenne, ha veretlenül várnánk a hátralévő mérkőzéseket. Azonban a vereségeket nem lehet meg nem történtté tenni. Ebből a helyzetből kell nekirugaszkodnunk a rájátszásnak, de előtte a következő 3 bajnoki találkozó mindegyikén kötelező a győzelem, hogy a lehető legkedvezőbb pozícióból várjuk a rájátszást. Úgy gondolom, hogy ott minden lehetséges. A mérkőzések 0:0-ról indulnak és nekünk minden esetben arra kell törekednünk, hogy a végén a Gysev-Orsi neve mellett szerepeljen a több dobott pont. El kell jutnunk a döntőbe úgy, hogy a csapat tökéletes mentális állapotban várja a végső ütközeteket.

- A bajnoki kiírás szerint a Nemzeti Bajnokság találkozóin 4 külföldi játékos szerepeltethető. Milyen szelektáló elv alapján döntesz arról, hogy az adott mérkőzésen kit nélkülözöl az 5 külhoni közül?

- Különböző dolgok határozzák meg. Egyrészről azt kell megvizsgálni, hogy az adott ellenfél csapata milyen szerkezetben játszik, illetve, hogy melyik poszton erős. Emellett lényeges, hogy az 5 játékos közül kinek milyen az állapota. Mennyire fáradt el az előző találkozón és a következő, esetleg hétközi mérkőzésen milyen szerep hárul rá. Nincsen különösebb filozófiám, mindig az adott pillanat a döntő.

- Ma esti ellenfelünk az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata. Milyen ellenfelet ismertél meg a szekszárdi csapatban, hiszen a Gysev-Orsi edzőjeként a bajnoki debütálásod éppen Szekszárdon volt?

- Meglehetősen nehezen indult a bajnokság a Szekszárdiak számára, de mintha a játékos keretben bekövetkezett drasztikus csökkenés ellenére is új edzőjükkel magukban hordozzák a siker lehetőségét. A közelmúltban csupán 1 pontos verességet szenvedtek a BSE és a Szeged otthonában. Úgy gondolom, hogy oda kell rájuk figyelni, nehogy kellemetlen meglepetést okozzanak. Nehéz mérkőzésre számítok, hiszen a csütörtöki, létfontosságú Brno elleni meccs sokat ki fog venni a játékosaimból, de csak a győzelem lehet elfogadható eredmény, olyan játékkal, amely előremutat a Postás és a PVSK elleni soron következő találkozókra. Többet nem hibázhatunk!

- A cél továbbra is a bajnoki cím megvédése?

- Más nem lehet a cél. Úgy gondolom, hogy az emberek visszatekintenek a 2002/2003-as bajnokságra nem azzal fognak foglalkozni, hogy ki hányadik helyet szerezte meg a bajnokság alapszakaszában, hanem azzal, hogy ki játszotta a döntőt és ki került ki onnan győztesen. Mi mindent el akarunk követni azért, hogy ez a csapat a Gysev-Orsi legyen.


" Egy álmom vált valóra"


Jana Lichnerova a GYSEV-ORSI szlovák középjátékosa a létfontosságú Brno elleni második mérkőzés utolsó néhány másodpercében főszereplővé vált. Két büntetődobás, ennyi kellett a győzelemhez, amelyet Jana biztos kézzel értékesített. A játékos fiatal kora ellenére már komoly nemzetközi múlttal büszkélkedhet és minden vágya volt, hogy egyszer az Euroligában szerepelhessen. Ez a vágy mára teljesült, dehogy miként indult, elsőként erre voltunk kíváncsiak.

- Egészen kis koromban, ahogy mondani szokták már az anyaméhben megfertőződtem a kosárlabdával, hiszen édesanyám is kosárlabdázott és az egykori Csehszlovákia válogatottjában is játszott. Néhány évesen már a labdát pattogtattam, közben néhány hónapot úsztam és teniszeztem is, de rövid idő után újra és újra visszapártoltam a kosárlabdához. Korán leigazolt a Slovan Bratislava csapata, a mai napig ez volt az egyetlen szlovák klubom.

- A gimnázium utáni években azonban az Egyesült Államokban folytattad pályafutásodat egyszersmind tanulmányaidat is.

- Jött egy lehetőség, amellyel élni akartam. Már 16 éves koromban a legfelsőbb osztályban játszottam, úgy éreztem, hogy szükségem van a változásra. Még junior válogatottként figyeltek fel rám és kínáltak ösztöndíjat a St. Joseph University-re, amely amellett hogy egy jó nevű iskola kiváló kosárlabda csapattal is rendelkezett. Szimpatikus volt, hogy az Egyetemi Bajnokságban (NCAA) jó mutatókkal rendelkeztek és szerencsémre egy másik szlovák lány is ott tanult. Sajnos azonban közvetlenül a kiutazásom előtt a térdem súlyosan megsérült, így az első évben kemény munkával próbáltam visszanyerni önmagamat. Később azonban az iskola történetében először Konferencia Döntőt nyertünk.

- Mit adott neked az amerikai kosárlabda iskola?

- Nagy szerencsém volt, mert egy kiváló edzővel dolgozhattam együtt, aki nagyon sokat foglalkozott azzal, hogy a sérülésem után kondícionálisan újra a régi legyek. Gyakran foglalkozott külön is velem és szinte minden mérkőzésen 40 percig a pályán voltam. Azt hiszem nagyon sokat adott nekem az a négy év.

- Mi tanultál az egyetemi éveid alatt?

- Nemzetközi kapcsolatokat és politológiát tanultam.

- Úgy tudom, hogy ekkor az egyik WNBA csapat is kinézett magának?

- Igen a draft időszak negyedik körében kerültem a Minnesota Lynx-hez. Érdekes kihívás volt. Ebben az évben nagyon sok játékost teszteltek, és viszonylag sokáig eljutottam a kiválasztási folyamatban. Emlékszem, a szlovák újságok naponta hívogattak, reménykedve, hogy Kuklova után ismét lesz szlovák játékos az Amerikai Profi Bajnokságban. Két héten keresztül, napi 8 órát edzettünk. Végül úgy döntöttem, hogy sokkal nagyobb kihívást jelent számomra, hogy a szlovák válogatott tagjaként kijuthatok a Sydney Olimpiára ezért visszatértem Pozsonyba.

- Az olimpia után azonban ismét továbbálltál: Franciaország és a Mondeville csapat következett. Miért választottad ismét a külföldet?

- Az ügynökömre hallgatva - akinek jó barátja volt az ottani orosz származású edző - választottam végül Franciaországot. Nagyon erős volt már akkor is a francia bajnokság és úgy gondoltam, hogy még egy évet eltöltök távol a családomtól, hogy tovább fejlődjek. Az egy évből végül kettő lett. Eleinte fura volt visszaállni az amerikai kosárlabdáról az európaira, de összességében két nagyon hasznos évet töltöttem Franciaországban.

- Akik ismernek tudják, hogy több nyelven is kitűnően beszélsz, ezek közé tartozik a francia is?

- Igen, bár abban még lenne mit fejlődnöm. Amúgy beszélek természetesen a szlovákon és az előbb említett francián kívül, angolul, németül, oroszul és egyre jobban magyarul. Persze ez utóbbit inkább mások ítélik így meg.

- Hogyan kerültél végül vissza Európa közepére? Elsőként a Zala Volánhoz majd a GYSEV-ORSI-hoz?

- Elsőként a Ruzomberok csapatával tárgyaltam és edzettem kb. egy hétig. A rendkívül jó és hasznos edzések mellett azonban egyre többet lehetett hallani az ottani problémákról ezért végül is nem egyeztünk meg. Hét esztendő távolléte után szerettem volna mindenképpen közelebb lenni a családomhoz, Pozsonyhoz így a lehető legjobbkor érkezett a Zala Volán ajánlata. Nagyon jól éreztem magam a zalai együttesnél keményen és sokat dolgoztunk, de végig éreztem a bizalmat az edzőm Székely Norbert és a játékosok felől. Én voltam a legidősebb a csapatban, így nagyon jó érzés volt a fiataloknak segíteni a mindennapos edzések és a mérkőzések alatt. Nagyszerű volt a váltás, hiszen francia csapatomnál általában egy sémára épülő edzéseket végeztünk, itt viszont a foglalkozások sok változatosságot nyújtanak.

- Meglepett a GYSEV-ORSI megkeresése?

- Igen! Éppen a PVSK elleni kupa mérkőzésre készültem, amikor jött az információ: nem kell utaznom, hanem a GySEV-vel kell készülnöm és már a következő meccsen játszanom kell. Nagy meglepetésként ért, de bevallom ezzel az egyik nagy álmom teljesült.

- Hogy érzed magad a GYSEV-ORSI csapatában?

- Nagyszerűen! Már a korábbi közös edzéseink alatt is szimpatikussá vált a társaság és az edző. Dirk nagyon segítőkész és türelmes volt az első időkben és a társak is sokat tettek a gyors beilleszkedés érdekében.

- Az év elején egy nagyon kellemetlen sérüléssel bajlódtál. Már jobban érzed magad?

- Igen, de sajnos még nem érzem magam százszázalékosnak. Nem tudom biztosan még ma sem, hogy mi lehetett a baj, de valami a gerincemmel, amely nagyon kellemetlen fejfájással párosult. Ez egy nehéz időszak volt, hiszen a folytonos szédülések miatt még futni sem tudtam rendesen. Remélem azonban, hogy ez már a múlt…

- Egy csapásra váltál főszereplővé és médiaszereplővé a Brno elleni mérkőzésen. Mi zajlódott le benned az utolsó két büntető dobása előtt?

- Istenem, csak 5 másodperc, nem hibázhatok! - gondoltam magamban. Aztán odajött hozzám Bubu és Oxi akik nyugtattak, hogy tegyek úgy mindent, mint egy edzésen. Próbáltam nyugodt lenni és koncentrálni a dobásokra. Sikerült!

- A GYSEV-ORSI-nál egyértelmű cél a Magyar Bajnoki Cím megvédése. Mit gondolsz sikerül?

- Sikerülhet, ha minden mérkőzésre maximálisan koncentrálunk és mindenki tudása legjavát nyújtja. Úgy gondlom, hogy a végsőkig kell küzdenünk és célként csak a bajnoki cím megszerzésére törekedhetünk.

Országos Kadett Kupa Középdöntő - Elkerült minket a szerencse


Nem a legjobb előjelekkel készült kadett együttesünk a szegedi középdöntő mérkőzéseire, hiszen Honti Kata kiesésével olyan meghatározó játékosát vesztette el, aki az alapszakasz mérkőzésein átlag 25 pontot és 34 IBM értéket produkált mérkőzésenként. A helyzetet tovább rontotta, hogy az influenzajárvány sem kerülte el csapatunkat. Még egy héttel a mérkőzések előtt is többen lázasan feküdtek otthon.

Kedvezőtlen előjelek és az erős ellenfél dacára nagyon jól kezdett együttesünk. 73-63 arányban győzte le azt a Montensi-t, akiktől ősszel még Honti Katával együtt is kikapott. A lányok taktikusan, okosan játszottak, és többen is kivették részüket a pontszerzésből.

A nap második felében is tovább folytatódtak a tornára jellemző izgalmas és szoros mérkőzések. Az OSC-vel egészen a 29. Percig tartott a fej-fej melletti küzdelem, amikor is Fábián Eszter egy kemény szabálytalanság után a pálya elhagyására kényszerült. Irányítónk, csapatkapitányunk orvosi kezelése nagy veszteség volt, mert 5 perc alatt 11-1-et produkáltak a fővárosiak, akik előnyüket a mérkőzés végéig megőrizték.

A mindent eldöntő Szeged elleni összecsapásra is a kiélezett küzdelem volt a jellemző. Mindvégig ott loholt együttesünk a hazaiak nyomában, de a döntő szituációkban megremegett játékosaink keze, míg a szegedieknél mindig volt egy-két játékos, aki a kiélezett szituációkban is higgadt és eredményes maradt.
Így az oly hőn áhított döntőbe jutás elmaradt, folytatás a 9-12. Helyért.

Csüggedni azonban nincs miért, hiszen csapatunkból kilencen még a következő bajnoki címben is a kadett korosztályban szerepelhetnek, és az idei év tapasztalatával, nagyobb mérkőzésrutinnal jövőre nem elérhetetlen a döntőbe jutás.


Eredmények


GYSEV-ORSI - Montensi 73-61

GYSEV-ORSI: Kerékgyártó 18/6, Kmézic 15, Gadnai 14, Fábián 9, Palkovics 7, Fejes 6, Klemencsics 2, Gombás 2, Pinezits -


GYSEV-ORSI - OSC 52-61

GYSEV-ORSI: Gadnai 13, Kerékgyártó 12, Fábián 12/3, Fejes 8, Rákóczi 3, Palkovics 2, Gombás 2, Kmézic -, Klemencsics -, Pinezits -


GYSEV-ORSI - Szeged 65-79

GYSEV-ORSI: Fábián 20/6, Fejes 20/3, Gadnai 11, Kerékgyártó 6, Palkovics 3, Gombás 3, Kmézic -, Rákóczi -, Fellinger -, Klemencsics -, Pinezits -, Kovács -


Végeredmény


1. OSC

2. Szeged

3. GYSEV-ORSI

4. Montensi


Az alsóházi rájátszásra készülve

Az Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedzője Patkós Zoltán néhány hónappal ezelőtt egy kínos BEAC elleni vereséget követően vette át Király Sándortól a csapat irányítását. A korábban évekig a Soproni Postás utánpótlás szakág vezetőjeként munkálkodó fiatal szakember elsőként a kezdetekről kérdeztük:

- Nagyon jó lendületben lévő csapatot vettem át. Egy egy edzőváltás után a játékosok gyakran felszabadulnak. Később azonban előjött néhány alapvető, támadásbeli és védekezésbeli hiba, amelyeket még gyakran most is gyakoroltatnom kell. A legutóbbi két mérkőzésünk nyerhető lett volna, de sajnos a végjátékban mindkétszer alul maradtunk. Úgy gondolom azonban, hogy a csapat fejlődése egyértelműen felfelé ívelő. Sajnos azonban a korábban bekövetkezett verességek miatt nehéz az előrelépés, így elsősorban az alsóházi rájátszásra kell koncentrálnunk.

- Gazdasági okokból kifolyólag évközben nagyon megcsappant a Szekszárd játékosállománya. Mennyiben módosította ez a célkitűzéseket?

- Alapjában megváltoztatta, hiszen a bajnokság elején kitűzött cél, a legjobb négy közé kerülés került módosításra. Amikor elvállaltam a csapat szakmai vezetését azzal a céllal fogtam munkához, hogy a 8. helyet szerezzük meg. Véleményem szerint ez tartható is lesz, ha az alsóházi rájátszásban minden mérkőzésünket megnyerjük.

- Ma este Sopronban a Gysev-Orsi csapat ellen lép pályára a szekszárdi csapat. Mit vár a találkozótól?

- A Gysev-Orsi a mai magyar mezőny egyik legerősebb játékosállományával rendelkező csapat. A mai ellenfélnél több kifejezetten sztárjátékos is szerepel, akik bármelyik pillanatban élni tudnak saját klasszisuk adta lehetőségeikkel. Erre szinte lehetetlen felkészülni. A Postást leszámítva hazai pályán még nem találtak legyőzőre, az idegenbeli vereségeiket is annak tudom be, hogy ilyen magas extra terhelés mellett, amelyet az Euroliga jelent becsúszhatnak olyan találkozók, ahol a játékosok csak gyengébben tudnak koncentrálni. Igyekszünk egy számunkra megfelelő, jó iramú mérkőzést játszani, ahol partnerei tudunk lenni a Gysev-Orsi-nak.

- Jó néhány évet dolgozott Sopronban, igaz egy másik csapat kispadján. Milyen érzés lesz visszatérni?

- A mai napig nagyon szeretem a várost és a Gysev-Orsi vezetői és játékosai közül is többekkel jó baráti kapcsolatot ápolok. Nagy szeretettel térek vissza a városba és remélem sok ismerős arccal találkozom majd a lelátókon.- 2002-10-06
[ Nyomtatható verzió ]

További hireink
    Pre-season close-up against Italian opponent
We will step on court against Umana Reyer Venezia on Saturday at 6 p
09/21 16:00
    Interview with Jelena Milovanovic
We do not need to introduce our homecoming player, one of the key figures to most of our achievements, Jelena Milovanovic to a lot of our fans, but she stood in front of our cameras, too, recalling some memorable moments of her career and the milestones of our club
09/20 17:46
    UMMC CUP Highlights
Here are the best moments from the UMMC CUP, if somebody didnt watch our games there
09/19 22:23
    Így nyertük meg az UMMC Kupát
Aki lemaradt volna az Orenburg és a Jekatyerinburg elleni győzelmeinkről, annak készítettünk egy kis összefoglalót
09/19 22:23
    We took the cup from the home of Ekaterinburg
Roster also complete with signing Crystal Langhorne We won UMMC Cup in Ekaterinburg playing very well in an exciting game
09/17 18:00
    Elhoztuk a kupát a Jeka otthonából
Crystal Langhorne érkezésével lesz teljes a keretünk Izgalmas mérkőzésen, jó játékkal megnyertük a UMMC Kupát Jekatyerinburgban
09/17 17:43
    We are in the final in Ekaterinburg
In the opening game of the high-ranked four-team UMMC Cup our team faced Russian side Orenburg and beat them in an exciting endgame 57-56, so we will be there in the cup final on Sunday against UMMC EKaterinburg
09/15 15:15
    Döntőt játszhatunk Jekatyerinburgban
A rangos négy csapatos jekatyerinburgi UMMC CUP nyitó mérkőzésén csapatunk az orosz Orenburg együttese ellen lépett pályára, és izgalmas végjátékban 57-56 arányú győzelmet aratott
09/15 15:15
    Test on a high-ranked tournament
Our team headed towards Russia on Thursday morning where we take part in a traditional pre-season tournament - UMMC Cup - organized by basketball giants Ekaterinburg along with other Russian club Orenburg and Swedish side Umea Udominate
09/14 20:56
    Rangos tornán mérettetjük meg magunkat
Csapatunk csütörtök délelőtt útnak indult Oroszország felé, ahol péntektől vasárnapig a Jekatyerinburg hagyományos szezon felvezető tornáján - UMMC CUP - veszünk részt a rendező gigaklub, a szintén orosz Orenburg és a svéd Umea Udominate társaságában
09/14 20:42
    Introducing: Tina Jovanovic
Tina Jovanovic sat down to talk to us this time
09/11 18:30
    Bemutatjuk: Tina Jovanovic
Tina Jovanovics is leült velünk beszélgetni
09/11 18:30
    Győr took revenge
This time our hosts were better in the endgame
09/08 18:40
    Visszavágott a Győr
Ezúttal vendéglátóinknak sikerült jobban a hajrá
09/08 18:40
    We ran off in the fourth quarter
In the closing quarter we scored 29 points and allowed only 8 for Győr in the Memorial Game on Thursday, which is reassuring with all the hard trainings
09/07 19:57
    Az utolsó negyedben léptünk meg
A záró negyedben 29 dobott pont mellett csupán 8-at engedélyeztünk a Győrnek a csütörtöki Emlékmérkőzésen, mely a kemény edzések közepette biztató
09/07 19:43
    Recruitment before the tour to Győr
Our team will continue playing pre-season games in Győr on Thursday (Memorial game, 6 p
09/06 20:19
    Toborozni voltunk a győri túra előtt
Csütörtökön (Emlékmérkőzés, 18 óra, Egyetemi csarnok) és pénteken (zárt kapus) Győrben folytatja felkészülési mérkőzéseinek sorozatát csapatunk
09/06 20:19
    Season tickets go on sale on Monday
The sale of the season tickets for the upcoming season will be launched on Monday, September 11
09/05 13:50
    Hétfőn megkezdjük a bérletek árusítását
Szeptember 11-én, hétfőn indítjuk útra az előttünk álló évadra szóló bérletek árusítását
09/05 13:50


[ A mai nap hírei | A hónap összes híre ]Tilos a www.wb-sopron.com bármely fotójának, írott anyagának vagy részletének újraközlése a szerző,
ill. az oldal írásbeli engedélye nélkül.